21 юли 2015 г.

Обитаващите Централна и Южна Америка маймуни-капуцини категорично отбягват да си “общуват” с егоистични хора. Това става ясно от интересни експерименти, проведени от зоолози от университета Стърлинг във Великобритания и Университета в Киото, Япония. Двама доброволци са помолени да отварят кутии с играчки пред маймуните. Капуцините гледали, как единият от хората моли другия да му помогне, да отвори кутията си, а първият – според заданието – или се съгласява, или отказва. След това същите двама участници предлагали на маймуните лакомства. Ако предложената храна идвала от човек, който е помогнал на “приятеля” си да отвори кутията, то капуцините вземали предложените лакомства и от двамата. Но ако човекът, отказвал да помогне на приятели си да отвори кутията, предлагал храна на маймунките, те не вземали предложеното. Обаче, ако капуцините са станали преди това свидетели на факта, че човекът е отказвал помощта си, защото е зает (в същото време е зает да отваря собствената си кутия), то с радост приемали храната и от двамата души.

Любопитният експеримент показва, че капуцините, както и хората, са способни да оценяват действията на другите, съдейки по отношението им към обкръжението им. Тези маймунки разбират, че ако човек се държи зле спрямо друг човек, то най-вероятно ще се държи зле и с тях.

Интересното е, че за съобразителността на тези маймуни, хората научават още през XV век. Капуцините стават популярни домашни любимци, а в наши дни някои от маймунките капуцини са обучавани да помагат на хора, страдащи от паралич.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...