22 юли 2015 г.

По време на подготвителни строителни работи строители се натъкват на уникална археологическа находка. В графство Монмътшър (Уелс, Великобритания) те разкопават краног – така се наричат дървените укрепени жилища, които в праисторическо време са строени из Шотландия и Ирландия на изкуствено създадени острови сред езера и блата.

За да може крепостта да се защитава от нападенията на врагове, тя е издигана върху конструкция от колове над водната повърхност. Езерото на мястото, където е направено откритието, отдавна е пресъхнало, а древният дървен краног се е съхранил.

Според данните от датировката с радиовъглероден анализ, краногът е построен по времето на ледниковия период, през 2917 година пр.н.е., тоест преди около 4900 години. Нещо повече – това означава, че е построен и 300 години преди да се издигнат монолитите в Стоунхендж и да бъдат изградени големите пирамиди на платото Гиза край Кайро (Египет).
Останки от дървените подпори на кранога. Запазили са се много добре, заровени под пластовете глина, натрупали се след като езерото е пресъхнало преди около 2000 години. Виждат се следите, оставени от обработката на дървото с помощта на каменни брадви
Председателят на археологичното общество в графство Монмътшър Стивън Кларк нарича находката една от най-красивите от праисторическо време. По думите му, особеното на кранога е това, че е изграден върху три паралелни масивни греди, които по всичко си личи, че са издялани от целите стволове на дървета. Една от гредите на ширина достига 1 метър.

Възрастта на кранога се потвърждава косвено и от това, че при строежа му са използвани каменни оръдия на труда – следи от тях се виждат по дървесината. Животът в такава постройка е бил относително удобен и безопасен. Ловците са се грижели да уловят плячка за храна от околните гори и реки, а езерото е играело надеждна защитна роля срещу атаки от врагове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...