1 август 2016 г.

Представете си, че пътувате от Китай до Антарктика, пресичайки Канада, Бразилия и Индия, но не ви се налага да плавате с кораб. За съжаление, пропуснали сте шанса да осъществите такова пътешествие. Преди милиони години бихте могли да го сторите, но днес суперконтинента Пангея вече го няма.

Благодарение на таланта на Масимо Пиетробон, все пак може да видим къде са се разполагали днешните държави по времето на Пангея. На картата, която е изработил Масимо, днешните държавни формирования са посочени на местата, които са заемали върху огромната земна маса до преди 200 милиона години, когато Пангея започва да се разцепва и днешните континенти да поемат към позициите си, познати ни в наши дни.

Заобиколена от всички страни от водите на супер океана Панталаса, по-голямата част от Пангея се е разполагала в Южното полукълбо – доста по-различна е картината, спрямо разположението на земните маси днес.

Доказателства за това, че някога всички континенти са били едно слети в цяло, са открити в идентичните фосилизирани останки, намерени в Южна Африка, Индия и Австралия. Еднаквият строеж на скалите в това, което днес представляват източното крайбрежие на Южна Америка и западното крайбрежие на Африка, също подкрепя хипотезата за някогашната Пангея, чиято политическа карта (с държавите, съществуващи днес) би изглеждала така:

Може да изтеглите картата в пълния й размер от тук>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...