1 юли 2015 г.

Всеки е чувал за вредата от прекомерната употреба на захар. Учените обаче излизат с нови плашещи цифри – всяка година 184 000 души умират, заради употребата на сладки газирани напитки.

Учени от университета Тафтс в Бостън са провели изследване, за чиито резултати пишат в статия за списание Circulation. Научната им разработка разглежда влиянието на сладките газирани напитки (в това число спортните и енергийните) върху възникването и развитието на проблеми със сърцето, наднорменото тегло, рака и диабета. Медиците използват както собствени данни, така и данни от много други изследвания, провеждани през последните 30 години.

Резултатите от проучването сочат, че от заболявания, предизвикани от злоупотребата с газирани сладки напитки по целия свят всяка година почиват около 184 000 души. Захарният диабет от втори тип е причина за 133 000 от случаите на ранна смърт; при 45 000 души пък се появяват проблеми със сърцето, а раковите заболявания, вследствие прекомерно пиене на газирани напитки е причина за смъртта на други около 6 450 души.

Като цяло са разгледани историите на заболяванията на 611 000 души от над 50 страни по света. Сред 20-те страни в челните места на черния списък, осем са от Латинска Америка и Карибския басейн – именно там сладките газирани напитки са най-популярни. В Мексико сладките напитки са причина за 1/3 от смъртните случаи на хора на възраст под 45 години, а освен това 10% от населението на страната страда от диабет.

Американците употребяват средно по 22,2 чаени лъжички захар на ден (355 калории), като лъвския пай от тях се пада на консумацията на подсладени напитки. Медиците подчертават, че производителите на такива продукти добавят захар в тях само за подобряване на вкуса, вследствие на което, потребителите вместо полезна енергийност получават само излишни калории, което от своя страна води до увеличаване на теглото и сърдечно-съдови проблеми. В Япония тенденцията е обратна и учените “винят” в намалените нива на смъртността от сладки напитки модерната тенденция да се пие чай без захар.

Специалистите алармират, че е нужно спешно да се вземат мерки, за да се промени ситуацията. Работата трябва да се води на ниво правителства, тъй като днешните младежи, прекаляващи с пиенето на сладки газирани напитки след време ще бъдат тежко болни възрастни хора. Трябва да се води мащабна политика по осветляване на проблема и запознаване с рисковете, които произтичат от прекаляването със сладките безлакохолни. И ако човек не може да се откаже от сладките напитки в полза на неподсладения чай, то винаги съществуват алтернативи като пресни плодове и сокове от тях, казват в заключение медиците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...