30 юни 2015 г.

Веднага след залез слънце погледнете в посока запад нощното небе. 
Ако през последните седмици сте обръщали внимание на нощното небе, сигурно сте забелязали двете ярки планети – Венера и Юпитер, които с всяка вечер се сближаваха все повече и повече. В началото на месеца видимото разстояние между тях беше 20° - т.е. около два свити юмрука с изпъната ръка пред очите ви. Седмица след седмица, Юпитер и далечните звезди се спускат надолу към хоризонта, но Венера, заради бързото й обикаляне по орбитата й около Слънцето си остава високо в небето.

Този “небесен танц” подготвя сцената за представлението, което ни предстои да видим тази вечер. Генералната репетиция за тазвечерното представление беше на 19 и 20 юни, когато двете планети за известно време бяха придружавани и от лунния полумесец. Малко в ляво на този фон сияе и звездата Регул – алфата от съзвездието Лъв.
Снимка от нощта на 20 юни, направена от Тарела, Валенсия. Горе в центъра е Юпитер, в дясно - Венера, придружени от лунния полумесец.
Тази вечер предстои истинското представление – не го пропускайте! През осемте нощи от 27 юни насетне, двете планети ще се намират на дистанция по-малка от 2° - разстояние, което ако изпънете ръката си, спокойно може да закриете с пръста си. В средата на този период от осем дни, т.е. тази вечер 30 юни, Венера и Юпитер ще са най-близо една до друга – само на 1/3° разстояние – и ще изглеждат като ярка двойна звезда в нощното небе.

Всъщност, подобни сближавания на тези две планети не са чак толкова рядко явление. Наклонът  на орбитата на Венера спрямо Земята е само 3.4°, а на Юпитер е едва 1.3°. казано по-просто – тези сближавания просто са “проектирани” да се случват. За последно, например, макар и не толкова високо над хоризонта, двете планети се приближиха в часовете преди изгрев слънце на 18 август миналата година. На 26 октомври тази година, пак в часовете преди разсъмване, дистанцията между двете в нощното небе отново ще е само  около  1°.

Подобни серии от сближавания на двете планети дадоха основание на някои специалисти да изкажат предположение, че нещо подобно се е наблюдавало в ноюното небе през 3-2 г. пр.н.е. и всъщност, описаната в Библята Витлеемска звезда е точно сближаването на Юпитер и Венера в близост до звездата от Лъв – Регул. Това обаче е само хипотеза, която следва да бъде детайлно проучена.

В зрителното поле на телескоп двете планети ще изглеждат така. В горния край Юпитер е придружен от 4-те от големите си спътници, а Венера сияе в долния край като полумесец.
Ако разполагате с телескоп или мощен бинокъл и го насочите към двете планети тази вечер малко след залез слънце, двойката ще попадне едновременно в зрителното поле на уреда за наблюдение. Венера ще се вижда като ярък полумесец, а около Юпитер ще видите 4 от големите му спътници. Видимата големина на двете планети ще изглежда почти еднаква в зрителното поле на телескоп, но Юпитер е много по-огромен в действителност, но е и много по-далеч. На 30 юни Венера ще се намира на 78 милиона километра от Земята, а Юпитер на повече от 10 пъти по-голямо разстояние - 908 милиона километра. Видимо двете се различават по контраст и яркост, гледани през телескоп. Половинката на Венера сияе в бяло, докато Юпитер е оцветен в характерните за него кафяво-червени тонове.

Ако нямате телескоп, просто излезте на залез слънце, намерете си място, където нищо няма да пречи на гледката ви в западна посока и се наслаждавайте на ярките Венера и Юпитер. Не се притеснявайте, че ще изтървете гледката, ако времето е облачно. Двете планети ще останат видимо близо една до друга и през следващите 3-4 дни, така че ще имате възможността да ги наблюдавате.
И не забравяйте да снимате!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...