25 май 2018 г.


Кое е по-бързо – “докато мигнеш” или “мълниеносно”? Британски учени са се заели да определят десет от най-често срещаните идиоматични изрази, с които определяме бързината, с която протичат събитията. Ето как изглеждат клишетата, превърнати във физичната величина скорост.

Учените от университетския кампус в Съфолк са съставили рейтинг на “най-бързите” клишета. Първите три места се падат на сравнения, базирани на природни явления. Разбира се, палмата на първенството е за “със скоростта на светлината”. Казвайки това, ние описваме, че нещо се е случило с пределно допустимата във Вселената скорост – 300 000 000 м/с (всъщност, точното е 299 792 458 м/с).  Второто място се полага за “мълниеносно” със скорост от  6 000 000 м/с. Третата позиция е за израза “като комета”, като за измерването на тази величина учените са приели скоростта, с която през 1910 година Халеевата комета прелита край Земята - 84 909 м/с.

Следват изразите, които са свързани с човешки изобретения. Клишето “със свръхзвукова скорост” се равнява на най-бързо движещият се свръхзвуков летателен апарат, създаван от човек – космическите совалки, като рекордната им скорост е 8 047 м/с. Веднага след това се нарежда “като куршум”. По изчисления на специалистите, куршумът излита от дулото на пушка със скорост от 1524 м/с.




Клишето “с пълна газ” учените са изчислили като теоретично максимално възможната скорост на автомобил, с пределно мощен двигател, работещ на напълно отворени клапи на карбуратора. Според изчисленията такъв автомобил би се движил със скорост от 236 м/с (т.е. почти 850 км/ч). Веднага след това следва клишето “докато се озърнеш” (тук се разглежда английския идиом “before you know it”). С тази фраза учените са приели, че се означава скоростта на предаване на импулсите по нервните пътища в човешкото тяло – т.е. 100 м/с.

“Да си плюеш на петите” (или английското “да побегнеш като подплашен заек”) според учените е скоростта от 19,4 м/с – с такава бързина бягат дивите зайци. Следва изразът “да тичаш като хрътка”, което е еквивалент на 17 м/с. Клишето “бързо” в британската версия обозначава скоростта, с която човек може да щрака с пръсти (make it snappy на английски, а snap – щракане с пръсти) и се равнява на 13 м/с. Ако нещо се движи “със скоростта на горски пожар” означава скорост от 7 м/с – средно с такава бързина се разпространяват пожарите в гъсти горски масиви.



Деветата позиция в тази класация се пада на “със скоростта на сърцето”. Според учените това е скоростта, с която кръвта се придвижва в тялото ни и се равнява на 0,4 м/с. А последната позиция е за иначе струващото ни се бързо “докато мигнеш”. Човешките клепачи се движат със скорост от 0,033 м/с, когато примигваме.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...