13 юни 2015 г.

Изследователи от САЩ са заснели на видео няколко морски обитатели, които живеят на дъното на Атлантическия океан и преди това никога не са попадали в обсега на обективите. Съществата са толкова странни, че някои от тях изглеждат по-скоро извънземни. Тепърва учените предстои да извършат класификация на тези обитатели на океанските дълбини и да им дадат наименования.


Подводната експедиция, по време на която са направени редките кадри, е организирана и финансирана от Националното управление за океански и атмосферни изследвания. Научната разработка се провежда в акваторията на Пуерто Рико и Британските Вирджински острови. Целта на учените е да се проучат екосистемите на океанското дъно.

С помощта на дистанционно управляван апарат учените успяват не само да разгледат, но и да заснемат удивителните и непознати до момента същества, живеещи на дълбочина до 3 километра. За откритията си американските специалисти разказват на етапи – в интернет първо се появиха снимки на странните същества, уловени в морските дълбини, а сега вече и видео клип от експедицията е достъпен за гледане в YouTube.

Световният океан покрива 2/3 от повърхността на планетата и в наши дни са проучени едва 5% от подводния свят.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...