11 юни 2015 г.

Шансовете на малката богомолка да избегне участта на вечеря за хамелеона от снимката са нулеви. Фотографът от Оклахома Скот Кромуел е запечатал момента, когато земноводното с мълниеносна бързина изстрелва дългият си език, за да улови жертвата си.

Способността да реагират по този начин е една от характерните особености на хамелеоните С помощта на езика си земноводното може да достигне до жертвата си за 1/20 част от секундата. Когато върхът на езика стигне до жертвата, веднага се трансформира в нещо като вендуза, засмуква жертвата и бързо я прибира в устата на хамелеона. Така малкият хамелеон може спокойно да улови едри богомолки или скакалци.

За родина на първите хамелеони е прието да се смята Източна Африка. От там те са се разпространили по целия Африкански континент, а после и на Арабския полуостров, Индия, Шри Ланка и Мадагаскар.
Точно Мадагаскар се смята за “столица” на царството на хамелеоните. Там обитават най-много видове – около 200 – от живеещите на Земята хамелеони.

Наскоро биолози откриха, че живеещите в Мадагаскар пантерни хамелеони са всъщност 11 различни подвида. Разликите между тях обаче са засечени едва след подробен ДНК анализ и частично по различните доминиращи окраски в цвета на хамелеоните.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...