29 април 2018 г.

Гледането на клипчета с котки не е пилеене на време. Поне така твърдят психолози от Университета на Индиана (САЩ) Ефектът от подобни занимания, според учените, е еквивалентен на анималотерапия – отнема от негативните емоции и ни ободрява.

“Дори ако гледате видео с котенца на работното си място, това ви помага да се отпуснете и да се справяте по-лесно с трудни задачи”, смята авторът на изследването Джесика Гол Мирик, доцент в Университета на Индиана. За да се установи как се променя емоционалното състояние на човек, след като е гледал видео с котки, Джесика Мирик провежда анкета с почти 7000 души. Резултатите показват, че подобни клипове имат съшия ефект, какъвто и терапията с участие на животни. След гледането на такива филмчета доброволците казват, че се чувстват емоционално заредени и изпитват по-слаба тревожност или раздразнение.



“За някои клиповете с котки са недостатъчно сериозни като тема за научни изследвания. Обаче е факт, че видеата с тези домашни любимци са сред най-търсеното и гледано съдържание в интернет. Ако искаме по-добре да научим как влияе интернет на живота ни, не може да игнорираме “котешкото” съдържание във виртуалния свят”, казва Джесика Гол Мирик.
Известно е, че около 45% от потребителите в YouTube публикуват клипове с участието на своите домашни любимци, а най-често това са именно видеа с котки. През 2014 година в YouTube са качени около 2 милиона клипа с котки, които общо събират над 26 милиарда преглеждания.

Котките заживяват заедно с хората преди около 10 000 години. Това се случва някъде в района на Плодородния полумесец. Окончателното им опитомяване става в древен Египет преди около 3 600 години, а преди 2 300 години египтяните забраняват свещените за тях животинки да се изнасят “зад граница”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...