11 май 2022 г.

В много страни по света будизмът и будистката религиозна литература играят водеща роля в обществения, културен и духовен живот. Едно от главните произведения на будисткия канон, най-почитаният будистки текст в традицията на далечния изток, е “Ваджраччхедика Праджняпарамита Сутра”, известна в Европа като “Диамантената сутра”. Това е и най-ранният запазен до наши дни с точна датировка печатен документ.

Образното й название е “Сутра за Съвършената мъдрост, разсичаща (тъмнината на невежеството) като удар от мълния”. В сутрата се описва поведението, начина на говорене и мислене на “встъпилите в стаза бодхисатва”, т.е. онези, които всецяло са се посветили на духовното усъвършенстване. За онези, които са решили да поемат по този път, сутрата препоръчва да трупат добродетели, най-ценните от които са заучаването на това произведение, медитация върху мъдростите му и разпространяването на текста.

Сутрата е много авторитетна – преведена е на всички езици на “северния будизъм”.



През 1900 година в една от пещерите на Дунхуан (западен Китай) е открито копие на “Диамантената сутра”. Текстът е датиран от 868 година. Книгата е издадена стотици години, преди в Европа да се появи аналогична техника за печатане. Днес това копие се намира в колекцията на Британската библиотека в Лондон. “Диамантената сутра” е най-ценният предмет от експозицията, посветена на изкуството и културните традиции на “Пътя на коприната” – пътят, свързал изтока и запада.



Книгата представлява хартиен свитък със сивкав цвят. Отпечатан е с йероглифно писмо и се навива около дървена основа. Археолозите са установили, че при изработването на книгата е използван именно печатарски начин, за да могат да се отпечатат няколко копия. Този начин на отпечатване на няколко копия дава на будистите преимущество в разпространяване на религията, затова и подобна техника на печат започва да се използва все по-често.


Откритото копие е отпечатано от човек на име Ван Джие на 11 май 868 година по поръчение и от името на неговите родители. И преди това в Китай са използвани хартията и печатарството, но “Диамантената сутра” е първото известно издание, за което се знае точната дата на появата му.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...