9 май 2015 г.

"Мъртви зони" се наричат такива участъци във водни басейни, в които се наблюдава понижено съдържание на кислород. В такива зони недостигът на разтворен във водата кислород води до невъзможност за повечето организми да преживяват. Наблюдават се в езера и в крайбрежни плитчини. Но в случая се касае за области в Атлантическия океан.
На няколкостотин километра от бреговете на Африка, океанолози са се натъкнали на участъци, в които водата е с много ниско съдържание на кислород. По данни на учените от Центъра за океански изследвания “Хелмхолц” GEOMAR (гр. Кил, Германия), “мъртвите зони” представляват водовъртежи, достигащи до 160 километра в диаметър.

Групата изследователи начело с Йоханес Карстенсен предполага, че водовъртежите възникват в открития океан западно от африканския бряг и се движат в посока запад със скорост от 4-5 километра на ден, прекосявайки Атлантическия океан за няколко месеца. По думите на Карстенсен, “бързото въртене на потоците е препятствие за обмена на кислорода между водите на водовъртежите и океанските води около тях. В резултат на въртенето освен това се образува и относително тънък – от няколко десетки метра – воден слой, поддържащ интензивното цъфтене на водорасли. Това води до оцветяване на водата и до по-бързото изчерпване на запасите от кислород във водовъртежите”.

Подобни “мъртви зони” нанасят сериозни щети на океанската флора. Океанолозите, като вземат под внимание факта, че зоните се придвижват и се намират на около 100 километра северно от архипелага Кабо Верде, не изключват възможността, че в даден момент “мъртва зона” ще се окаже до бреговете на островите. Ако водата с ниско съдържание на кислород се разпростре около брега, ще доведе до сериозно натоварване за крайбрежните екосистеми и е вероятно да провокира измирането на риба и други морски обитатели.

“Мъртви зони” обикновено се образуват при изпускане на нефт и изхвърлянето на различни токсични вещества. През 2010 година екосистемите в Карибско море бяха сериозно увредени, заради изтичането във водата на 4,9 милиона барела нефт. През същата година в Атлантическия океан беше открит гигантски плаващ остров от боклуци  - пластмасови останки от най-различни видове, които човечеството използва за опаковка на храни и напитки.
“Мъртва зона” има и край бреговете на Луизиана. Тя се е образувала в резултат на изхвърляните с речните води в Мексиканския залив отпадни води, богати на минерални торове. Преди няколко години площта й беше 22 квадратни километра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...