21 април 2015 г.

Звездното небе, гледано в посока изток, на 23 април след полунощ
В нощта на 22 април и до ранните часове на утрото на 23 април е пикът на първия за годината метеоритен поток – Лиридите. Тази година и Луната е в такава фаза, че няма да пречи със светлината си за доброто наблюдение на “падащите” от небето звезди.

Метеоритните потоци се наблюдават, защото Земята преминава през потоци от малки осколки, останали след преминаването на комети покрай планетата ни. При навлизането в земната атмосфера тези миниатюрни скални късове изгарят, оставяйки ярка диря след себе си. Лиридите са породени от дългопериодичната комета Тачър (C/1861 G1), която преминава край Слънцето на всеки 415 години.

Всяка година между 16 и 25 Земята преминава през останките от тази комета, давайки ни възможност да се насладим на Лиридите, чийто пик е преди разсъмване на 23 април.

Астрономите оценяват метеоритните дъждове по броят на “падащи звезди”, които се наблюдават на час. Ако се намирате далеч от населени места, за да не ви пречат градските светлини, може да преброите 15-20 метеора на час в пика на Лиридите.


За да ги наблюдавате, трябва да намерите звездата Вега, която е най-ярката в съзвездието Лира. Радиантът – точката, от която изглежда, че излизат метеоритите – на Лиридите е в близост до Вега – най-ярката в съзвездието. Малко преди разсъмване ще е най-високо на небосвода.

Съветът на астрономите обаче е, да не се взирате в радианта. Най-много метеорити ще забележите, ако наблюдавате на 1/3 от дистанцията в посока хоризонта от радианта. Гледайте в посока изток.

Не е необходимо да използвате специална екипировка, ако искате да броите падащи звезди. Напротив, окото е с най-голям ъгъл на обзор и така ще разполагате с най-добрия “уред” за наблюдение. Трябва само да си намерите място далеч от градските светлини и да си подсигурите някои дребни удобства като търпение, шезлонг, топли завивки и кафе.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...