22 април 2015 г.

Внимание: Ако сте с арахнофобия (страх ви е от паяци), не гледайте това видео!

Видео, качено по-рано през месеца в YouTube, стана особено популярно през последната седмица. Клипът е съвсем кратък и е запечатал “саморазправата” на човек с паяк-вълк.

В описанието към видеото Дани Форд разказва, че “Останахме много изненадани, когато натиснах паяка с метлата, и стотици малки паяци се разпръснаха от тялото на майката. Видеото е заснето в Hallett Cove, предградие на Аделаида в южната част на Австралия. Видеото е заснето само с една цел – да убеди съпругата на Дани Форд, че “онова ужасно нещо” е ликвидирано.

Специалисти по паяците коментират, че от видеото е трудно да се определи точно от кой вид е паяка, но вероятността да е паяк-вълк (от семейство Lycosidae) е много голяма. Тези паяци са известни с това, че майките носят яйцата си в торбички по цялото тяло.

Когато яйцата се излюпят, малките паяци остават в “спасителните капсули” по тялото на майката първите няколко дни, преди да се разпръснат. На видеото се вижда как когато майката загива, люковете на капсулите по тялото й се отварят и от тях се посипват малките паяци. Т.е. не оставайте с грешното впечатление, че те са били вътре в нея и изпълзяват от тялото на мъртвата майка. Не, те са “пътували” върху нея и след като тя е размазана, просто се изсипват от капсулите върху тялото й. В природата, ако майката загине, шансовете на малките паяци да оцелеят са нищожни, твърдят специалистите.

На Австралийският континент се срещат около 400 вида паяци-вълци и никой от тях не представлява опасност за човек. Но е добре да внимавате къде стъпвате, защото в Австралия има милиони други гадинки, които не само стряскат с външния си вид, но и срещата с тях може да се окаже фатална.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...