16 април 2022 г.

Ако трябва да говорите за него, може да го направите или с една дума, или ще са нужни хиляди страници. Гениален е най-точната дума, с която може да се каже всичко за великият артист.

На 16 април 1889 година в Лондон се ражда Чарлс Спенсър Чаплин. Скучните биографични данни може да прочетете във всяка енциклопедия. За човекът Чарли Чаплин, за вижданията му за живота и света, е най-добре да оставим думите на един от героите му да разказват.

Монологът е от филма “Великият диктатор”. Кинолентата излиза през 1940 година. В Европа хитлерова Германия вече е започнала експанзията си на изток. Войната е на прага. Чаплин е сценарист, режисьор и изпълнява двете главни роли във филма. В една от сцените в края на филма, героят на Чаплин произнася знаменит монолог, който – освен че никога не е губил актуалното си звучене – в сбит вид предава цялото виждане на Чаплин за света и хората. Ето ги неговите думи:



"Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моя работа. Не искам да управлявам и да владея. Искам да помагам на всички – без значение дали е евреин или не, черен или бял. Всички искаме да си помагаме. Това е присъщо за хората. Искаме да живеем чрез щастието на другите – не чрез нещастието им. Не искаме нито да мразим, нито да презираме. На този свят има място за всички. Земята е богата и може да изхранва всички. Пътят на живота може да бъде свободен и красив.

Но ние загубихме пътя. Алчността е отровила душите ни, изпълнила е света с омраза. Марширувайки ни поведе към мизерия и кръвопролитие. Овладяваме скоростта, но се затваряме в себе си. Машините, които ни дават изобилие, ни оставят в нищета. Знанието ни направи цинични, умовете ни – безчувствени и жестоки. Мислим твърде много, чувстваме твърде малко. Човечността ни липсва повече от механизацията. Добротата ни липсва повече от хитрините. Без тези качества нещастието ще властва в живота ни и ще загубим всичко…

Самолетът и радиото ни сближиха още повече. Тяхното естество приканва към доброта. Към световно братство, за обединението на всички ни.
Дори в този момент думите ми достигат до милиони хора по света – милиони отчаяни мъже, жени и малки деца. Жертви на система, унижаваща и затваряща невинни хора зад решетките.

На тези, които ме чуват казвам: Не се отчайвате! Настоящото ни нещастие е породено от алчността, от язвителността на хора, които се страхуват от човешкия прогрес. Омразата ще отмине и диктаторите ще умрат. И отнетата от народа власт, ще се върне при народа.
Свободата няма да умре, докато има хора, които умират за нея…

Войници, не се оставяйте да ви водят хора, които ви презират и поробват, направляват живота ви и ви казват какво да правите, мислите и чувствате! Те ви превръщат в добитък, в пушечно месо. Не се давайте на тези чудовища с механични сърца и механични мозъци! Вие не сте машини! Не сте добитък! Вие сте хора! Носите любовта и човечността в сърцата си. Вие не мразите! Мразят само необичаните - безсърдечните чудовища! Войници! Не воювайте за робството! Бийте се за свободата!

Свети Лула пише: "Царството небесно е вътре в човека" - не в един, нито дори и в група хора, а във всички хора! Във вас! Вие, хората, притежавате силата - силата да създавате машини. Силата да създавате щастие! Вие, хората, притежавате силата да направите живота красив и свободен, да го превърнете в едно чудно приключение.

И в името на демокрацията да използваме тази сила - нека се обединим! Нека се борим за нов свят - за почтен свят, който ще даде на хората шанс да работят. Свят, в който има бъдеще за младите и спокойствие за старините. Обещавайки ви тези неща, зли хора завземат властта. Но те лъжат! Те не изпълняват обещанията си и никога няма да го направят.

Диктаторите освобождават себе си, но поробват народа си. Да се борим, за да изпълним тези обещания. Да се борим, за да освободим света – да премахнем границите, да унищожим алчността, омразата и липсата на толерантност. Да се борим за един свят на разума, свят, в който науката и прогресът ще донесат благоденствие на всички! Войници! В името на демокрацията, нека се обединим!





-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...