15 декември 2021 г.


При рязката смяна на студеното с топло време - и обратното - много често се случва да настинем. Как можем да се предпазим от респираторните вируси? И ако вече носът ни е протекъл, какво следва да предприемем?

Оказва се, че традиционните народни лекове срещу простудните заболявания в голямата си част се базират на псевдонаучни представи, а не на реални факти. ВВС се опитва да открие кои от най-популярните схващания са верни и кои изобщо нямат ефект.

1. Не се тъпчете с по-големи дози витамин С. По-добре го заменете с цинк
Доктор Майкъл Алън от университета в Алберта, Канада казва: “Обикновено, първото, което мнозина правят при простуда, е да започнат да пият ударни дози витамин С и D”. Майкъл Алън от години изучава тази тема и е стигнал до извода, че ползата от това “лечение” е никаква. “Доказано е, че приемането на големи дози витамин С до известна степен помага да се избегнат настинките, но само на онези, които са подложени на тежки физически натоварвания. За останалите този метод намалява риска с едва 3%. Възрастният човек поне по веднъж годишно прекарва настинка. По този начин, ако пиете витамин С в продължение на 15 години, може да “прескочите” едно такова разболяване през целия този период”.

Много по-добър ефект имат препаратите, съдържащи цинк. Според данните от три клинични изследвания, Майкъл Алън е достигнал до извода, че редовното приемане на цинк-съдържащи препарати води до 1,5 пъти намаляване на средногодишния риск от разболяване при най-малките деца. Учениците, например, средно между 6 и 8 пъти на година прекарват настинки. Според данните от изследването, цинкът помага при оздравителния процес, като с един ден съкращава времето за излекуване. Алън обаче се опасява, че тъй като препаратите, съдържащи цинк имат горчив вкус, едва ли някой ще се наеме да ги пие цяла година, затова и не се наема да препоръчва този тип препарати.

2. Не се опитвайте съвсем да откажете алкохола, чаша вино няма да ви навреди изобщо
Някои възприемат временното отказване от алкохола като своего рода жертва в полза на здравословния начин на живот. Съществува масовата заблуда, че прекаляването с алкохола по време на “другарска вечеринка” ще отслаби имунната ви система и ще ви направи по-предразположени към вирусните заболявания. Въпросът не е докрай проучен, но експериментални доказателства в подкрепа на тези опасения, няма. Досега са налице резултатите от три независими изследователски екипа, които достигат до един и същ извод – редовното (но умерено!) пиене на алкохол снижава риска от простудни заболявания. Много зависи от питието, разбира се. Например, пиенето на вино има положителен ефект, докато консумацията на бира – отрицателен.



Това са предварителни данни и не бива да се приемат без доза скептицизъм. Но поне едно е ясно – не бива за настинката си да вините чашата вино, която сте си позволили на вечеря.

3. Вместо антибиотици по-добре пийте препарати за понижаване на температурата
Съвсем категорично трябва да се знае, че антибиотиците не помагат да се лекуват настинките. Антибиотиците се борят с бактериите, докато простудните заболявания са вирусни. Според Майкъл Алън “пиенето на антибиотици в подобни състояния води по-скоро до нежелани странични ефекти, като диария, например”.
Много по-разумно ще постъпите, ако се опитвате да облекчите симптомите на протичането на заболяването. Продаваните без рецепта различни хапчета “срещу настинка”, които уж действат комплексно, може и да помогнат малко при възрастни, но не и при деца. Още повече, че ефикасността им зависи както от индивидуалните особености, така и от типа на инфекцията, смята Майкъл Алън.

4. Не се впускайте да се лекувате с билки. По-добре е да вземате по лъжица мед.
Най-общо казано, растителните “чудодейни” средства, като ехинацея или чеснови таблетки – нямат никакъв лечебен ефект. Заложете на меда.
По време на три различни изследвания е установено, че лъжица мед преди сън помага много по-ефикасно да се успокои кашлицата, отколкото различните сиропи срещи кашлица. В интерес на истината, резултатите са на база  наблюдения само върху деца. Но се оказва, че комбинацията от мед и кафе помага на възрастните да се облекчи кашлянето. Какъв е механизмът на действие на тази комбинация, не е ясно, но е факт. “Когато тези резултати бъдат подкрепени с още данни от сериозни изследвания, тогава ще имаме основание да го препоръчваме да се опитва в такива състояния”, казва Алън.



5. Не се изолирайте
Процесът на оздравяване много се влияе от общуването с близки и приятели, и изобщо с хора, които ви съчувстват. Най-малкото те могат да ви утешат, когато другите средства не помагат.
Според данни на изследване, пациенти, чиито лекуващи лекари им съчувстват, по-бързо преодоляват болестта. Това е извод, базиран на обективни данни от промяната в активността на имунната система на пациентите.

Остават много неизяснени въпроси, които следва да се решат от бъдещи изследвания. Например, кое е по-доброто средство за предпазване от микробите в претъпкан автобус – да се отворят всички прозорци, за да се вентилира добре цялото пространство, или напротив – да се избягва течението? От научна гледна точка е трудно да се отговори на този въпрос.

Майкъл Алън казва, че най-добрият вариант е да се придържаме към здравия разум - редовно да си мием ръцете, да не пием и да не ползваме обща посуда с вече разболели се хора. Това, разбира се, не е панацея за всички болести, но много често най-простият метод се оказва най-ефективният.

Цялата информация в материала е изключително само за сведение и не може да се възприема като алтернатива на предписанията на лекарите. Бъдете разумни и в случай на здравословни проблеми потърсете квалифицирана лекарска помощ. 


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...