24 май 2018 г.

Всяка година в Оклахома, в град Уолтърс се провежда празникът Пау-вау. По време на тридневния фестивал племето на команчите се събира за да пеят традиционните си песни и танцуват ритуалните танци на предците им.

По време на празника се избира нов духовен лидер на племето. Другото важно събитие и избирането на принцеса на команчите. За най-важни команчите смятат красота на дългите женски коси и умението на девойките да ушият традиционното за жените от племето облекло.

Символите, които украсяват дрехите са натоварени с много символика. Триъгълникът с кръстосани над него линии символизира жилището на команчите – типи. Удълженият ромб пък е символ на вятъра.

Мокасините трябва да са извезани с триъгълници, което символизира стремежа да се преодоляват несгодите и премеждията. Но най-важно, за да може една девойка да претендира за участие в избора на принцеса, е условието, поне един от прадядовците й да е от племето команчи (1/8 кръвно родство).



Команчите са племе, населяващо районите от Големите равнини в САЩ. Наброяват повече от 15 000 души. Около половината от тях и до днес живеят на историческите си територии в щата Оклахома.  На федерално ниво племето е признато като Националност на команчите, което им дава право да имат своя главна квартира, собствен съвет по висшето образование и Национален колеж. Освен това имат право да поставят специален знак на автомобилните си номера. Племето е собственик на десетки специализирани в продажба на тютюн фирми и четири казина.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...