25 април 2018 г.

Разкопки по склоновете на мексикански вулкан разкриват невероятно сложната политическа история на империята на ацтеките. Учените са успели да разгадаят политическите интриги от онова време, благодарение на откритите запаси от “стратегически суровини” – фрагменти от обсидиан (вулканично стъкло). За откритието си те разказват в статия, публикувана в Journal of Archaeological Science.

“Всички вещи, които открихме, показват, че геополитическите игри са били важна част от икономиките на древните империи в Америка. Политическите позиции и граници са оказвали влияние на бита на хората, дори и на търговските потоци на стоките, от “стратегическо значение”, какъвто е обсидианът. Някогашната концепция за всемогъщата Ацтекска империя, съществувала в Мезоамерика* до пристигането на Кортес, се оказва много преувеличена. Всъщност регионът е бил доста сложен в политически и културен план”, казва Джон Милхаузер (John Millhauser) от университета на Северна Каролина в Дърам (САЩ).

Милхаузер и колегите му провеждат разкопки в централната част на Мексико, на 120 километра северно от столицата Мексико сити. Територията някога е принадлежала на племената на тласкалците – основният противник на господството на ацтеките в Централна Америка. Към началото на XVI век територията на Тласкала на практика е обкръжена от всички страни от ацтеките и техните васални племена и между тласкалците и ацтеките периодично възникват конфликти.

Ситуацията се променя коренно през 1519 година, когато на континента пристигат испанските конкистадори, предвождани от Ернан Кортес. Тласкалците много бързо сключват съюз с испанските завоеватели и им помагат само за две години да сринат империята на ацтеките, която изглежда до този момент непобедима. Срещу помощта си в похода на Кортес срещу империята на Монтесума, тласкалците получават част от плячката и свободата си от владичеството на ацтеките.



По склоновете на планините, където живеят тласкалците, авторите на статията са открили голям брой обсидианови върхове за копия, както и много други оръдия на труда от вулканично стъкло, използвани от индианците в бита и при воденето на войни. На мястото, където се намира Тласкала, няма обсидиан, което означава, че местните са “внасяли” стратегическата суровина отвън.

Залежи от обсидиан се срещат изключително рядко и със съвременните методи по химическият и изотопен състав може да се определи с абсолютна точност произхода на всяко парче вулканично стъкло. Точно от тази възможност се възползват учените, за да открият от къде тласкалците са се снабдявали със “стратегическия ресурс”.

“Оказва се, че тласкалците са разчитали на източник, който не сме очаквали – намира се до селцето Ел Паредон. Никоя друга група племена не го е използвала по същото време. А регионът се е намирал недалеч от границите на Ацтекската империя. Затова възниква въпроса, защо ацтеките, открито враждуващи с тласкалците, не са се опитали да попречат на противника си да добива важната суровина?”, обяснява Милхаузер.



Историците предполагат, че причина за това са геополитическите ралности, в които е съществувала империята на ацтеките, преди пристигането на испанците. Според Милхаузер, ацтеките или са се опасявали от политическите последици, ако сложат ръка на това находище, или не са виждали смисъл да го притежават, тъй като в Мезоамерика по това време вероятно са съществували много други източници на обсидиан, които тласкалците биха могли да експлоатират в случай на нужда.

Бездействието на ацтеките, говори за сложна система от международни отношения, смята ученият. Политическите играчи на сцената на Мезоамерика по онова време са уравновесявали и сдържали амбициите си един на друг и са били принудени да търсят съюзници и партньори далеч извън пределите на своите територии. Вероятно тази сложна “игра на тронове” между индианските племена е още една от причините, довели до това малобройната група испански конкистадори да покори толкова обширни територии за толкова кратко време.

* Мезоамерика е историко-културен регион на северноамериканския континент включващ южната половина на Мексико, териториите на Гватемала, Ел Салвадор и Белиз, както и на запад Хондурас, Никарагуа и Коста Рика

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...