9 март 2015 г.


Глутница хрътки за лов на лисици, водени от собственикът им Стюард Бартън, начело на колоната от ловци, излезли на разходка по повод 200-годишният юбилей на Atherstone Hunt – една от официалните зони за лов на лисици в Англия. На територията на Atherstone Hunt традиционното за англичаните развлечение никога не е прекъсвало.

От 1815 година насам всеки, заплатил си за членството в клуба, Atherstone Hunt предлага територия от 1000 квадратни километра, разположена на границата между три графства на Обединеното кралство - Йоркшър, Лестеръшър и Стафордшър. Но вместо традиционният лов на лисици, който от 10 години вече е забранен във Великобритания, местните ловци практикуват trail hunting. Това е максимално близо до лова, като единствената разлика е, че хрътките не следват реална следа от лисици, а се водят по лъжлива, специално положена от опитни викачи.

Любителите на лова твърдят, че trail hunting не нанася вреди на рижите бозайници, които много рядко се случва да попаднат на пътя на кучетата. Въпреки това, радикално настроените природолюбители настояват за пълна забрана на подобни мероприятия, наричайки ги безсмислени и жестоки.

Преследването и лова на лисици е забранено в Англия и Уелс от 2004 година, както и ловът на всички бозайници (по време на приемане на забраната на власт бяха лейбъристите). През май 2015 година във Великобритания ще се проведат поредните избори. Консерваторите, водени от настоящият премиер Дейвид Камерън заявяват, че ако победят, ще повдигнат въпроса за връщане на правото да се провежда истински лов на лисици.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...