Фермерът Хектор Падила подрязва дръвчета нектарини в градината си, недалеч от град Уопатоу в щата Вашингтон. На това място, намиращо се в долината на река Якима, овощните дръвчета започват да цъфтят две седмици по-рано от “нормалното” време. Причината за това се крие в умерената зима и като цяло по-мекият климат на региона.
Долината е образувана от вулканични отлагания и на това дължи плодородните си почви. Другата й гордост са многото слънчеви дни – почти 300 дни в годината районът се къпе в топлите лъчи на Слънцето.
Освен нектарини големи площи са отделени за отглеждане на ябълки, вишни, праскови, круши и сливи. Но най-голяма е гордостта на местните лозари. От 70-те години на ХХ век в района бурно се инвестира в отглеждането на грозде и производството на вино. През 1983 година окръг Якима е признат за първия в щата Вашингтон регион за производство на вино.
Днес 1/3 от лозовите насаждения на щата, заемащи общо 45 квадратни километра, са на територията на окръг Якима. Най-разпространени са сортовете “Шардоне”, “Ризлинг”, “Мерло”, “Каберне Совиньон”, “Пино гри” и “Сризира”.
Интересното е, че Якима се намира почти на същата географска ширина като Франция, която се слави като най-голям производител на вино в света.
0 коментара:
Публикуване на коментар