В растителните храни белтъчините са съвсем малко. Изключението са бобовите растения, които имат обаче способността да “консервират” в себе си атмосферния азот и благодарение на това семената им не отстъпват на месото по отношение съдържанието на белтъчини.
За да преминете към хранене само с растителни продукти е нужно да следите за витамините, които поемате. Противно на масовата заблуда, суровите плодове и зеленчуци макар и богати на някои витамини, не съдържат цялата гама, от която се нуждае човек. Например, сред продуктите от неживотински произход нужните количества витамин D се съдържа само в някои водорасли, гъби и дрожди.
Така че, отговорът е: може, но трябва да консумирате много бобови растения и да си набавяте по алтернативен начин витамините, които не ви достигат.
0 коментара:
Публикуване на коментар