19 август 2019 г.


Ново изследване на учени от Университета в Колорадо се опитва да намери отговор на въпроса, защо на планетата ни има такова разнообразие от бръмбари.

Бръмбарите са основен вид в класа на насекомите. Те са и най-многобройните представители на живите същества на Земята изобщо. Произходът им обаче все така си остава загадка за палеонтолозите. Известно е само, че те най-вероятно са се появили преди около 284 милиона години, през Пермския период. Екипът от американски учени са изследвали образци от вкаменелости, открити на различни места по света. Изводът им е, че многообразието си бръмбарите дължат на способността си да оцеляват.

За да проучат въпроса, учените от Колорадския и Илинойския университети са използвали вкаменелости от музейни експозиции, описания на палеонтоложки находки, някои от които писани още в началото на XIX век. В резултат учените са съставили каталог от 5533 древни вида бръмбари, открити на 221 различни места по света. След детайлни анализи на генеалогията им, става ясно, че повечето от тези видове бръмбари съществуват и в наши дни. Голяма част от изследваните образци са обитавали Земята още от времето на Пермския период.

В сравнение с мекотелите, коралите и панцерните риби и мекотели, бръмбарите имат рекордно ниско ниво на измиране. Например, за цялата си еволюция тези насекоми не са дали нито една “жертва” – нито едно семейство бръмбари не е изчезнало. По мнението на водещия автор в изследването, професор Дина Смит, това се обяснява с изключителната адаптивност на бръмбарите. Те са способни да се хранят с всичко – от водорасли до малки животни и се приспособяват към всякакви климатични условия, а освен това притежават и способността да се движат много бързо. Особеността в начина им на пълно превръщане (яйце, личинка, какавида, имаго) им позволява да развият много методи за оцеляването на вида.



С вкаменелостите от бръмбари работят много малко учени. Смята се, че те са много чупливи, а не носят достатъчно информация. Авторите на новото изследване възнамеряват да променят това схващане и да създадат пълна електронна база с данни за всички налични образци в музейните колекции в САЩ.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...