20 август 2019 г.


Без тях ние като вид не бихме могли да оцелеем. Но и сега знаем изненадващо малко за произхода на растенията, особено, когато се касае за началния момент, когато се е появил клетъчният компонент - хлоропластите, благодарение на който се случва фотосинтезата.

Науката е установила по надежден начин, че хлоропластите, които позволяват на растенията да превръщат чрез фотосинтезата слънчевата енергия в хранителни вещества, се зараждат, след като еукариотите поглъщат вид фотосинтезиращи бактерии, известни като цианобактерии или синьо-зелени водорасли. Двата вида заживяват в симбиоза, като еукариотите осигуряват защитата, а цианобактериите – храната. Така се формира основата за еволюционното развитие на стотиците хиляди видове растения, които познаваме днес.

По-малко се знае обаче, кога се е случило това забележително „коопериране“, както и кои цианобактерии и прародители на хлоропластите са най-близко до протичането на процеса по симбиотичното сливане.

В ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Science, учените се опитват да хвърлят светлина върху еволюционната история на тази двойка, чието сливане коренно променя развитието на живота на планетата ни. Изследването достига до извода, че цианобактерията, погълната от еукариотна клетка, вероятно се е отделила от своя най-близък предшественик преди около 2,1 милиарда години.



Сам по себе си фактът, че учените са успели да определят приблизително момента, когато се е случил този еволюционен феномен е достатъчно впечатляващ, но те са направили и нещо повече – получили са много данни за произхода на тази органела. След първоначалното събитие, за което учудващо се смята, че се е случило само веднъж, са били необходими още поне 200 милиона години, за да може симбиотичната връзка между двата организма да се закрепи трайно.

И не само това: като използват методите на реконструкция на родословните характеристики, учените са установили, че преди около 2 милиарда години процесът е протичал не в океаните, а вероятно се е случил в сладководна среда. Еволюцията на морските водорасли започва много по-късно, като са били нужни още около 1,3 милиарда години, за да се развие достатъчно видово разнообразие. Впечатляващите открития в изследването може да доведат до промяна в мисленето ни по отношение на основните екологични функции.

„Резултатите от това изследване предполагат, че сложни организми като водораслите, са се развили първо в сладководна среда, а след това са колонизирали солените води. Резултатите имат голямо значение за разбиранията ни относно протичането на въглеродния цикъл“, обяснява д-р Патриша Санчес-Баракалдо, която е съавтор в изследването.



Авторите на изследването се надяват, че резултатите им ще помогнат за изграждането на по-подробна и точна картина на това, как е изглеждала планетата ни преди началото на еволюцията на растенията – критична точка в историята на Земята.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...