25 март 2015 г.

снимки: Li Weidong
Във високопланинския китайски масив Тяншан за пръв път от 32 години насам се натъкнаха на представители на Ili Pika (илийски пискун) – бозайник от семейство Пискуни.

Тези животинки рядко се появяват на места, където живее човек, а и живеят в малко изучени райони. Затова ги наричат “вълшебните зайци”. За пръв път представители на този вид бозайници са забелязани през 1983 година от Ли Вейдун, който работи за китайската служба по опазване на околната среда. 32 години по-късно на Ili Pika отново се натъква същият експерт.

Животното дори “се съгласява” да позира пред обектива на Вейдун, който прави няколко много качествени снимки.

От момента на откриването на тези животинки, броят им е намалял със 70 процента, твърдят експерти. Специалистите казват, че вероятността “вълшебните зайци” да изчезнат е много по-висока, отколкото пандите, чиято популация също намалява застрашително. И двата вида са вписани в Червената книга на застрашените от изчезване видове.


Ili Pika се срещат изключително само във високопланинския масив Тяншан, в намиращата се в северозападен Китай провинция Синдзян. Дължината на животинките е около 20 сантиметра. Учените не знаят почти нищо за навиците, начина на живот, хранителните предпочитания и други подробности от живота на тези бозайници от разред зайцевидни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...