25 март 2015 г.

Компанията Boeing съобщава, че е получила патент за аналог на “силовите полета”, познати ни от фантастичната сага “Междузвездни войни”. Става дума за система, способна да защитава транспортни средства и всякакви други възможни цели, от въздействието на взривна вълна.

Официалното наименование на технологията е “Метод и система за отслабване на ударната вълна с помощта на електромагнитна дъга”. Устройството включва датчик, който се задейства при наличието на пораждащ ударна вълна взрив и генератор на самата електромагнитна дъга. Когато генераторът получи от команда от датчика, използва енергия, която превръща в “силово поле” за отразяване на ударната вълна. В резултат на стълкновението с преградата на дъгата, енергийната плътност на ударната вълна се намалява, а “полето” частично отразява, пречупва и поглъща вълната. Съответно въздействието на разрушителната сила върху защитавания обект драстично спада. Изрично се подчертава, че системата не може да е защита срещу пряко попадение.

Документите за патента са подадени още през 2012 година и за получаването му са били необходими почти три години.

През последното десетилетие обаче все по-често ставаме свидетели как сюжети от научната фантастика се реализират на практика. Преди няколко години, например, NASA съобщи за финансиране на програма, целяща създаването на механизми с притеглящи лазерни лъчи, които в бъдеще да се използват за събиране на образци от материали по време на космически мисии. Засега това е все още разработка, граничеща с научната фантастика, но според специалистите е напълно възможна за реализация със съвременните технологии.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...