21 февруари 2015 г.

Докато разчиствал таванските си помещения възрастният британец Уолтър Елиът попаднал на книга, в която има разказ за Шерлок Холмс, по-рано неизвестен за широката публика, пишат британските меди.

Елиът пояснява, че става дума за малък разказ, който е отпечатан в книга от началото на ХХ век с благотворителна цел – да се съберат средства за пострадалите от наводнения в Селкърк през 1902 година.

Елиът, който е любител-историк, е намерил информация за това, че Артър Конан Дойл е бил по това време в града и се е включил в благотворителната кампания. Интересното е, че на последната страница на книгата името на автора наистина е споменато сред гостите на местния панаир. Разказът обаче е публикуван, без да е подписан от Дойл.

 По думите на Елиът, той се е сдобил с 48-страничния сборник преди половин век на един от панаирите в града и от тогава до днес книгата е събирала прах на тавана му. Собственикът на загадъчния сборник разказва, че никога по-рано не е чел този разказ за приключенията на големия детектив. Елиът смята да запознае познавачите със своята находка на специално организирана изложба в обществения център на шотландския град Селкърк.

Припомняме, че миналата година във Франция беше открит неизвестен филм за Шерлок Холмс, заснет през 1916 година от американския режисьор Артър Бертле за студията Essanay. Дълги години този филм се е смятал за загубен.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...