5 януари 2019 г.


Турист е успял да заснеме момента, в който гладен леопард опитва да атакува бодливо свинче. Случката се разиграва в Националния парк Крюгер, разположен в североизточната част на република Южна Африка.

Бодливото животинче обаче не се оставя да бъде изненадано и пуска в действие защитната си система от игли. Авторът на снимката, Юсуф Чавес разказва, че след първата атака младият неопитен леопард понася доста поражения – по лапите му и на муцуната му остават забити доста от дългите игли на бодливото свинче. Но вероятно гладът е надделял, защото успява да се освободи от иглите и да предприеме втора атака. Този път тя е успешна и бодливото свинче се превръща в плячка за хищната котка.

Леопардът успява да победи в тази битка, защото променя тактиката. При втората атака се нахвърля ниско към задните лапи на бодливото свинче, където то не е защитено от иглите си.

Юсуф Чавес, който е на 42 години и работи като офталмолог в Йоханесбург, казва, че е “сложно да се опише какво почувствах, докато наблюдавах схватката. Но със сигурност усещах, че ставам свидетел на нещо много необикновено”. Всъщност, бодливите свинчета доста често се превръщат в плячка за възрастните леопарди, които са се научили как да се справят с иглите им.



 За леопардите бодливите гризачи са истински деликатес и за да се сдобият с вкусната храна хищните котки са готови да изтърпят няколко убождания. Главното оръжие на леопардите е изненадващата атака. Младите котки обаче все още нямат достатъчно опит, затова се случва и нерядко да останат само с игли по лапите.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...