26 февруари 2015 г.

Международен екип от астрофизици съобщава, че е открил черна дупка с невероятни пропорции.
Черната дупка е повече от 12 милиарда пъти по-масивна от нашето слънце и с това поставя под въпрос космологичните схващания в модерната наука, пише Reuters.

Основното противоречие със сега съществуващите теории касае начинът, по който черните дупки са се разраствали в младата Вселена.

Огромната черна дупка се е формирала 900 милиона години след Големия взрив и учените са озадачени, как за толкова кратък период от време (по космическите мащаби) е възможно да се роди и разрасне обект с такива мащаби.

В момента теоретичните постановки обясняват как се разрастват черните дупки и какви са границите, до които това може да се случва. Новото откритие не се вмества в тези рамки.

Освен, че е най-голямата до момента открита черна дупка, тя се намира и в центъра на най-големия квазар, известен на учените днес. (Квазарите са най-ярките и най-мощни обекти във Вселената. Те излъчват огромни количества енергия и светлина, вследствие на разкъсването на материята, случващо се в черните дупки, които се намират в ядрата им).

За сравнение, черната дупка, която се намира в центъра на Млечния път е едва около 5 милиона пъти по-масивна от Слънцето.

Черната дупка е открита от международен екип, занимаващ се по проект на Пекинския университет с детайлно картографиране на небесните обекти в северното полукълбо. Съобщение за откритието си са публикували в списание Nature.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...