13 септември 2021 г.


Знаете ли, къде е написан Апокалипсиса?

В Егейско море, недалеч от югозападното крайбрежие на Мала Азия, се намират групата гръцки острови Южни Споради (Додеканезите). Най-северният от тях, който е и най-малък, се нарича Патмос – скалисто парче суша с площ 34,6 квадратни километра. Повечето от местните жители, които са около 3 000 души, живеят в двете големи населени места на острова – Патмос (което от гръцки се превежда като “скала”) и Хора. Недалеч от тях се намира пещерата на Апокалипсиса  - мястото, където според преданията е написано Откровението на Йоан Богослов (Апокалипсис).

В антични времена Патмос неведнъж се вписва в хода на историческите събития. Например, в началото на новата ера островът е място, на което биват заточвани лицата, неудобни за римските власти. Така през 95 година по заповед на император Домициан на Патмос е заточен свети Йоан Богослов. Последният от учениците на Христос, доживял до това време, е наказан заради това, че проповядва християнските идеи в Ефес, където апостолът живее от времето, когато почива божията майка.

Според писмените източници Йоан, заедно с ученика си Прохор, се усамотяват на склона на скалистия хълм над Патмос и започват усърдно да смолят. А молитвите им били толкова силни и искрени, че планината се разтресла, а от небесата се чул гръм. Скалата се пукнала и се образувала пещера, в която отшелниците заживели. В тази пещера пред Йоан се разкрили съкровените тайни за съдбата на света. Думите на Откровението, които му диктувал Бог, били записани от ученика му Прохор.

 Откровение е последната от каноничните книги в Новия завет. Състои се от 22 глави и – според канона – в нея са записани пророческите думи (самата дума “апокалипсис” на гръцки означава “пророчество”), които вещаят възцаряването на Антихриста, гибелта на света, слизането на небесните конници-“палачи” на световния ред, Страшния съд и второто пришествие на Христа. По начина на изложение “Откровение” се различава от другите новозаветни книги, в това число и от текста на Евангелието, написано от същия Йоан Богослов.



 Тази разлика дава на някои изследователи основание да твърдят, че не апостол Йоан е автор на текста и че самият Апокалипсис е писан в по-късна епоха, отколкото основните текстове на Новия завет. Каквато и да е истината, пещерата на Апокалипсиса е призната от християнството по цял свят и днес много хора я посещават като място за поклонение. Намира се на средата на пътя към върха на хребета на остров Патмос.


Входът към пещерата е покрит с бял камък, а в източната й част има олтар. В пещерата е запазен и камъкът, който според легендите е служил за възглавница на апостол Йоан. В по-късни времена над пещерата е построен храм.


През V век заради зачестилите пиратски нападения Патмос е обезлюден. Няколко века по-късно хората се заселват отново на острова. Това се случва през 1088 година, когато отшелникът Христодул Летринос (св. Христодул Патмоски) получава от византийския император Алексий Комнин да основе на острова манастир.


Манастирът Св. Йоан Богослов постепенно се превръща в непревземаема каменна цитадела. Пристигащите на острова няма как да не го забележат - издига се над околността и се вижда от всякъде, независимо от коя страна приближавате към острова.



Ако се изкачите до тази непристъпна каменна крепост, ще попаднете в сложна система от вътрешни дворове с арки и сенчести проходи между каменните сгради на манастира, които буквално са залепени една за друга.


В манастира може да се видят фрески от XII век, а в музейната част са изложени църковни книги и утвар. Една от най-ценните реликви е грамотата, подпечатана със златен печат, с която Алексей Комнин подарява на монасите остров Патмос. В края на ХХ век манастирът Йоан Богослов и пещерата на Апокалипсиса са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...