26 януари 2022 г.

В Австралия днес празнуват. Повод за празника е годишнината от основаването на първото поселение на Зеления континент.

Точно на 26 януари 1788 година в един от заливите на бъдещия Порт Джаксън акостират корабите от т.нар. Първи флот. С това се поставя началото на колонизирането на Австралия. Първи флот потегля от родната Англия през май 1787 година. В състава му са включени 11 кораба под командването на капитан (а по-късно и адмирал) Артър Филип.

Два от корабите са военни, шест – транспортни, а другите три - товарни. Транспортните кораби превозват 778 човека, от които 192 жени, осъдени в Англия на изгнание и каторга. Малко преди това Великобритания губи тринадесетте си колонии в Америка (на 4 юли 1776 година е огласена декларацията за независимост на САЩ) и Короната спешно се нуждае от нови територии за колонизация. Задачата на Артър Филип е да достигне до Нов Южен Уелс, който е открит през 1770 година от Джеймс Кук и да основе там нова колония под британски флаг.

На 20 януари 1788 година флотът достига до залива Ботани бей. Тъй като в близост не откриват достатъчно запаси от вода и подходящо място за добив на сол, капитан Филип нарежда да се изследва намиращият се наблизо Порт Джаксън. На 26 януари корабите хвърлят котва в една от многото бухти в залива Порт Джаксън. На това място е основано селище, което е наречено в чест на тогавашният британски вътрешен министър Томас Тауншенд, първи виконт Сидни.



Така на картата се появява Сидни, а капитан Артър Филип издига британския флаг и обявява Нов Южен Уелс за британска територия. Филип става първи губернатор. В следващите години Англия периодично изпраща осъдените на каторга и заточение в новата колония.

Датата 26 януари е приета за официален празник на процъфтяващата днес Австралия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...