17 май 2020 г.


Снимката е запечатала масивния галактически клъстер, вписан в каталозите като RDCS 1252.9-2927. Струпването от галактики е съществувало още по времето, когато Вселената е била на възраст 5 милиарда години, т.е. на малко повече от 1/3 от възрастта на мирозданието.

Данните, събрани с помощта и на рентгеновата космическа обсерватория „Чандра“, сочат, че клъстерът се е образувал преди повече от 8 милиарда години. Масата на струпването се оценява на 200 трилиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Това превръща галактическото струпване в най-масивното, което сме установили, че е съществувало на толкова ранен етап от живота на Вселената.

Снимки: NASA
Теорията, която постига най-голям консенсус към момента, е, че галактическите клъстери се формират с течение на времето чрез сливане на по-малки подгрупи от галактически струпвания. Процесът има ограничения по отношение на темповете на разрастване на подобни клъстери, и следователно, колко маса може да бъде натрупана в ранните епохи от съществуването на Вселената.



Съществуването на масивен клъстер като RDCS 1252.9-2927 е в съответствие с тази теория, но тя би се оказала подложена на съмнения, ако се открие по-масивно галактическо струпване.


Изображението по-горе пък е композитно, като към заснетото във видимия спектър (червен, зелен и жълт цвят) от „Хъбъл“ е добавен и рентгеновия спектър (лилав цвят), заснет от обсерваторията „Чандра“. Лилавите тонове съответстват на рентгеновите емисии, дължащи се на нагретия газ – температурата му достига до 70 милиона градуса по Целзий – обвиващ галактиките в клъстера.


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...