16 май 2020 г.


Изображението, заснето от космическия телескоп „Хъбъл“ на 16 май 2006 година, е запечатало три галактики, които са вкопчени в космическия вариант на „гравитационно теглене на въже“. Резултатът от тази „забава“ в крайна сметка може да доведе до разрушаването на една от тях. Действието се развива на около 100 милиона светлинни години от нас, по посока на съзвездието Южна риба (Piscis Austrinus).

Взаимодействащата си тройка галактики вероятно ще се трансформира, като една от галактиките ще бъде поделена между другите две. Трите галактики – NGC 7173 (в средата ляво), NGC 7174 (в средата дясно) и NGC 7176 (долу вдясно) – са част от Хиксън копактна група 90. Това са формирования, наричани в чест на астронома Пол Хиксън, който пръв през 80-те години на ХХ век каталогизира малките галактически групи.

NGC 7173 и NGC 7176 изглеждат като спокойни, нормални елиптични галактики, в които няма много космически прах и газ. За разлика от тях, NGC 7174 изглежда като осакатена спирална галактика, която сякаш е разкъсвана от двата близки съседа. Гравитационните взаимодействия между галактиките са толкова силни, че в резултат на въздействието голям брой звезди биват изтръгнати от „домашните“ им галактики. Тези звезди се реят, формирайки тънък светещ компонент в галактическата група.

Снимка: NASA
Астрономите смятат, че в крайна сметка NGC 7174 ще бъде разпокъсана и след това ще останат само двете „нормални“ елиптични галактики (NGC 7173 и NGC 7176).



За заснемането на изображението е използван инструментът Advanced Camera for Surveys (ACS) на борда на космическия телескоп „Хъбъл“.


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...