4 април 2020 г.

Снимки: NASA
NASA подготвя специална мисия, която цели да промени траекторията на движение на приближаващия се към Земята астероид Didymos B. Проектът условно е наречен Double Asteroid Redirection Test (DART), а идеята на учените е апаратът „да нанесе кинетичен удар“ по астероида.

Didymos, или 65803 Didymos, представлява малка двойна астероидна система. Открита е на 11 април 1996 година от участници в проекта на Аризонския университет Spacewatch. Астероидната система е наречена “didymos”, което в превод от гръцки означава „близнак“, но всъщност е именувана в чест на Дидим Музиканта – гръцки учен, музикант, теоретик на музиката, живял през I век. По-големият от астероидите в двойката, Didymos A, е с диаметър около 780 метра, а по-малкият, спътникът му Didymos B — около 160 метра. Didymos е от т.нар. група на аполоните – околоземни астероиди, чиито орбити пресичат земната орбита откъм външната ѝ страна.

Поредица от 14 изображения на Didymos, заснети през 2004 година
Орбитата на двойната система астероиди Didymos е разтеглена, поради което в своето движение около Слънцето, те пресичат не само орбитата на Земята, но и на Марс. Didymos B обикаля около основния астероид в системата по орбита с диаметър 1,1 км и извършва една обиколка за 11,9 часа. Благодарение на характеристиките на орбитата му, този астероид представлява най-лесно достъпния обект за стартиращи от Земята космически апарати. Минималната промяна на скоростта, която е нужна за преминаване от околоземна орбита към траектория за сближаване с този астероид е 5,1 км/сек, докато, например, за да се насочи апарат към Луната е нужна скорост от 6,0 км/сек.



Според експертните разчети, към момента нито Didymos A, нито спътникът му Dydimos B представляват някаква заплаха за Земята. В правилата, по които NASA определя безопасните разстояния на прелитане на околоземни астероиди, за потенциално рискови се смятат такива обекти, които се доближават на по-малко от 7,4 милиона километра. През 2003 година, например, двойката Didymos преминава на разстояние от 7,18 милиона километра от планетата ни. През 2123 година обаче, срещата с "близнака" ще е още по-близка - ще се разминем самона 5,9 милиона километра. Изобщо, Didymos не е включен в списъка с потенциално опасните за Земята обекти.  Защо, тогава, NASA иска да променя траекторията му?


Мисията DART е „тестова“ – целта ѝ е да проведе тест по пренасочването на двата астероида. За момента стартът на космическия апарат е планиран за 22 юли 2021 година. Ще бъде изведен в около земна орбита от ракета на компанията Spase X. След това ще се ускори от собствената двигателна система, разработена от NASA.


Мисията е демонстрационна и целта ѝ е да се уточни, дали може да се използва кинетичен удар за отклоняване на астероидно тяло с траектория, която потенциално би довела до сблъсък със Земята. Космическата сонда e оборудвана със специален йонен двигател, който използва електрическа енергия за йонизаране на ксенон и създаване на реактивна тяга. Разработката е NASA и този тип двигатели се смятат за новото поколение агрегати, които ще използва космическата наука.



Мисията трябва да даде данни на учените, чрез които да се оцени ефективността на подобен метод за защита на Земята от по-големи астероиди в бъдещето. Предполага се, че кинетичният удар по астероида Didymos ще бъде нанесен на 22 септември 2022 година. В този момент космическият обект ще се намира на 11 милиона километра от Земята. Учените от NASA са разчели, че при сблъсъкът апаратът ще се движи със скорост около 6,6 км/сек. Ударът ще промени орбиталната скорост на Didymos B с няколко десети от процента, но това е достатъчно времето за една обиколка около основния астероид да се промени с няколко минути – достатъчна промяна, която може да се наблюдава и регистрира с телескопи от Земята. От удара, на повърхността на астероида, се очаква да остане кратер с диаметър около 20 метра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...