15 април 2020 г.

Снимки: NASA
NASA публикува ново изображение на космически обект, превърнал се вече в емблематичен. Сегашната снимка още веднъж потвърждава, че Вселената е неизчерпаема на прекрасни гледки.

Изображението е още един поглед към космическия обект, наричан Стълбовете  на сътворението – огромен облак от междузвезден газ и прах. Облакът се намира в мъглявината Орел. От нас го делят около 6 500 светлинни години. Обектът попада в полезрението на космическия телескоп „Хъбъл“ през 1995 година. Той е един от първите, заснет от все още новият тогава телескоп, но поради впечатляващата гледка, която представлява, много бързо се превръща в емблематичен за новата ера в астрономическите наблюдения.
През 2014 година NASA публикува второ, много по-детайлно изображение на структурата. И двете снимки са запечатали Стълбовете на сътворението във видимия спектър.

Стълбовете на сътворението в инфрачервения спектър
За да ни дадат различна гледна точка към „чудните космически копринени стълбове“, учените, работещи с „Хъбъл“ са заснели ново изображение, но този път в инфрачервения спектър. Така е възможно да се „надникне“ по-надълбоко в космическия прах и газ, за да се уловят новородените звезди, скрити в дълбините на „стълбовете“. На новото изображение се вижда само прозрачният силует на облака, който рамкира светлите точки на младите звезди, обвити в синкава мъгла, която всъщност е изпаряваща се в космоса материя, подгрявана от мощното йонизиращо лъчение на близките светила.

Изображението от 2014 година: Стълбовете на сътворението във видимия спектър
Стълбовете на сътворението са гъсти облаци от водороден газ, простиращи се на 4-5 светлинни години във височина и около 4 светлинни години в ширина. Те са своеобразна „люпилня“ за млади звезди. Когато частиците газ и космически прах се уплътняват и събират, започват да се загряват и се формират протозвезди. Ако тези звездни ембриони продължат да натрупват маса, температурата в ядрата им може да нарасне до границата, която позволява да се „запалят“ термоядрените реакции.



Но докато в „стълбовете“ продължават да се раждат нови звезди, радиацията, която те излъчват, йонизира все повече от материята в облаците. Нагряването изпарява материята и в един момент, далеч в бъдещето (от човешка гледна точка), тези зашеметяващи като гледка огромни облаци от прах и газ, просто ще изчезнат. Дотогава, обаче, Стълбовете на сътворението ще си останат една от най-изящните с красотата си структури във Вселената, която имаме удоволствието да населяваме.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...