29 април 2020 г.


В северната част на синайския полуостров, египетски археолози са окрили пещера с уникални наскални рисунки. Едновременно са открити и доказателства, че местното население е използвало пещерата в продължение на няколко века без прекъсване. Официално съобщение за находките е публикувано от египетското министерство на туризма.



Пещерата се намира в района Уади Зулма на около 60 километра източно от Суецкия канал. На места в дълбочина пещерата е 15 метра, а височината ѝ достига до 20 метра. Таванът и е от „зърнест варовик“. В пещерата учените са открили големи количества останки от пепел и множество животински кости.




„Това е свидетелство, че мястото продължително време – няколко века поред – е обитавана. Вероятно е била убежище за праисторическото местно население и в нея хората са се приютявали по време на бури и проливни дъждове, както и са търсели защита през студените зими“, пише Ариш Ахай Хюсеин, ръководител на отдела по археология на района Уади Зулма.



Ръководителят на археологическия екип, изследвал находките в пещерата, Хишам Хюсеин добавя, че са открили множество наскални рисунки, изобразяващи различни животни – камили, газели, кози, магарета. Рисунките са коренно различни от онези, открити по-рано в пещери в южната част на Синайския полуостров. Новите находки са изпълнени в особен, авторски стил – може да бъдат разглеждани като барелефи.  В момента учените провеждат изследвания, за да установят точната датировка на древната „живопис“.



На около 200 метра от пещерата, изследователите са отрили руините някакви кръгли каменни градежи, както и инструменти от кремък, които дават основание да се предположи съществуването на това място на праисторическо поселение.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...