29 април 2020 г.


Екип изследователи от Университета в Тюбинген са открили сред колекцията от артефакти, намерени в езерни отлагания от северозападната част на Германия, сопа за мятане, чиято възраст ориентировъчно е 300 000 години. Учените съобщават за находката си в статия за сайта на университета.


Изследването на екипа достига до заключение, че още преди 300 000 години представителите на вида Хайделбергски човек са използвали комбинация от сопи за хвърляне, както и обикновени копия и копия за мятане.


Артефактът, който анализират учените, представлява дървена пръчка, издялана от ела. Дължината ѝ е 64,5 см, диаметърът – 2,9 см и тежи 264 грама. Учените са установили, че по време на полет такива метателни сопи, наричани също „заешки сопи“ или „сопи за убиване“, се въртят около собствения си център на тежестта и не се завръщат към хвърлилият ги, както е при бумерангите. Въртеливото движение на такова оръжие му помага да поддържа по-изправена и точна траектория при летене, което повишава вероятността да се уцели набелязаната жертва.


„Те (сопите за хвърляне) са ефективно оръжие за използване на различни дистанции. Могат да се използват за убиване или раняване на птици или зайци, както и за ловуване по-едри животни, като например, коне, които в големи количества са били убивани по крайбрежието на езерото Шенинг“, обяснява Хорди Серанджели, един от изследователите, участвали в проучването на находката. Сред археологическите находки са установени и останки от лебеди и патици.



Авторите на изследването са провели и експериментални проучвания, при които установяват, че скоростта на подобна сопа за хвърляне може да достигне до 30 метра в секунда. „Етнографски изследвания, провеждани в Северна Америка, Африка и Австралия показват, че такова оръжие може да се използва на разстояние от 5 до 100 метра“, уточнява Герлинда Бигъм, която също е част от екипа археолози.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...