15 март 2020 г.

Снимки: NASA
Какво може да е създало тази дупка на повърхността на Марс? Необичайната кухина е открита случайно през 2011 година, докато учени преглеждат изображенията на прашните склонове на вулкана Павонис Монс, заснети от инструмента HiRISE, намиращ се на роботизираната сонда Mars Reconnaissance Orbiter, която в момента работи на орбита около Марс.

Дупката изглежда като отвор към подземна пещера, чиято дясна част на изображението е частично осветена.

Анализите на това и последващите изображения на същия регион показват, че отворът е с диаметър около 35 метра. Ъгълът, под който падат сенките във вътрешността на дупката показват, че подземната кухина е с дълбочина приблизително 20 метра. Защо около дупката се е формирал кръгъл кратер, все още е тема, по която се спекулира.

Най-вероятното обяснение е, че отворът се е образувал вследствие изливане на лава. Дупката се намира на западните склонове на Павионис Монс, а това е някога действал марсиански вулкан и подобни отвори, създадени от тръби от лава, са добре документирани.


Когато лавата се спуска надолу по склоновете на вулкан, на повърхността тя изстива и се втвърдява, докато отдолу все още „тече“ и се движи. Когато течната лава се „отцеди“, след нея остават кухи тръби и ако част от тях се срути, се образуват просвети или дупки, подобни на тези, каквито се срещат и на Земята.

Без отговор е и въпросът, колко навътре се простира подземната кухина, към която води този отвор.



Дупки, като тази от изображението, представляват интерес за учените, защото вътрешните пещери, към които водят са сравнително по-защитени от суровите условия на повърхността на Марс. А това ги прави относително добри кандидати за места, където може да се открият евентуални останки от форми на марсиански живот.
Поради това, такива обекти са разглеждани като основни цели за проучване от следващи мисии към Червената планета. Нещо повече – те се смятат и за подходящи основни места за изграждането на първите бази, когато човек тръгне да усвоява Марс.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...