26 февруари 2020 г.

Снимки: NASA
Ако езерото беше оцеляло до наши дни, щеше да е най-голямото в световен мащаб. 

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA), публикува изображение, на което се „вижда“ онова, което някога е било огромно езеро в централната част на Африка. Водоемът, условно наречен Мега Чад, е заемал площ от 390 000 квадратни километра (за сравнение, територията на България е 111 000 км2), намиращи се на територията на съвременната пустиня Сахара. Днешното езеро Чад е само малка част от това древно езеро.

На снимки, заснети от спътници, се виждат тъмните низини, пясъчните коси и контурите на плажните ивици, които са се образували по протежение на североизточното крайбрежие на праисторическото езеро. Експертите подчертават, че са били нужни само няколкостотин години, за да намалее площта му до скромните 350 квадратни километра. А днес езерото е още по-намаляло, защото жителите на Чад, Нигер, Нигерия и Камерун активно източват от него прясна вода.

Местоположението на древното езеро
Още през 2015 година екип британски изследователи публикува подробна информация, касаеща времето, което е било необходимо за „стопяването“ на огромното езеро. „Реконструкцията на историята на древното езеро Мега Чад, което някога е представлявало най-голямото езеро в Африка, дава възможност да се предположи, че влажният северноамерикански период с повишено количество на валежите в региона на Сахара, внезапно е приключил преди около 5000 години“, пишат в доклада си британските учени.



Сухата днес област, която в праисторически времена е била покрита с вода, се нарича „басейна Боделе“. Учените са изследвали мястото и са достигнали до заключение, че допреди хиляда години е възможно да са съхранявани останки от влага. Дефицитът на валежи, обаче, в крайна сметка е довел до изчезването на езерото. Днес Боделе е най-могъщият източник на прах в света. Микроскопичните частици от това място, които са наситени с хранителни вещества, носени от ветровете пресичат Атлантическия океан и играят ролята на естествен тор за тропическите гори на Амазония.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...