13 февруари 2020 г.


Екип археолози е решил да възстанови дренажната система на Помпей, която е на възраст от почти 2300 години. Древните отводнителни канали бяха открити по време на разкопки, проведени през 2018 година.

„Бяхме учудени от състоянието на подземните канали – съхранили са се отлично. Дренажната система на града, построена преди почти 2300 години, представлява мрежа от канали и тунели с обща дължина от 457 метра. Всичко това е останало погребано под дебелите пластове вулканична пепел и поради това на практика не е пострадало през изтеклите векове“, обясняват учените.

Подземната система е доста голяма за времето си. Входът в тунелите е разположен близо до статуята на Кентавъра, намирала се на Гражданския форум в Помпей. По каналите може да се стигне до Императорската вила и Виа Марина.

Оценката на експертите, които са провели изследване в дренажната система, сочат, че въпреки солидната ѝ възраст, тя все още може да изпълнява отлично функциите си. Дренажната система може да се справи с водите на силни, поройни дъждове, уверени са специалистите.

Последно каналите са изпълнявали предназначението си през 79 година, до момента на изригването на Везувий. Сега археолозите я възраждат за втори живот и в скоро време местните местните власти ще имат възможността да проверят доколко устойчиви са древните технологии.



По време на изследването, учените са установили, че дренажната система е градена на няколко етапа. Древните майстори са започнали създаването на отводнителните тунели в края на III или началото на II века пр.н.е. След това работата им е продължена вече през I век, по време на Римската империя. Тогава са разширени водосборниците, като строителите са използвали вече достъпните им по-нови технологии. Третият и последен етап на разширяването на дренажната система е завършен скоро, преди изригването на вулкана.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...