16 януари 2020 г.


В центъра на Млечния път се намира Sagittarius A* - свърхмасивна черна дупка с маса, която е 4,6 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето. Около това чудовище обикалят звезди и газ. Астрономи от Калифорнийския университет и обсерваторията „Кек“ са открили и нещо друго: странни обекти, които следва да се отнесат към техен, отделен клас.

Първият обект от новия „G” клас е открит през 2005 година. През 2012 година е идентифициран втори подобен - G2. Сега астрономите са открили четири нови обекта, за които съобщават в научна публикация. Смята се, че странните структури са крайните продукти от сливането на две звезди. Получава се нещо като голяма звезда с плътна обвивка от газ, която, при всяко сближаване с черната дупка, се разтяга в своеобразен междузвезден газов облак.

„Обектите приличат на газ, но се държат като звезди“, пише в публикацията проф. Андреа Гез, директор на Galactic Center Group в Калифорнийския университет, който е един от съавторите в изследването. „По времето, когато се намираше най-близо до черната дупка, G2 притежаваше наистина странни характеристики“.

„Наблюдавали сме го и преди, но не изглеждаше толкова странно, докато не се приближи до черната дупка и не се разтегна, а голяма част от газа беше „изсмукан“. Когато се намираше далеч от Sgr A*, това беше един безобиден обект и с приближаването си се разтегна и разкриви, като загуби много от външната си обвивка. Сега обектът отново се отдалечава и става по-компактен“, обяснява проф. Гез.



Екипът предполага, че Sagittarius A* вероятно е изиграла важна роля, улеснявайки сливанията на звезди от подобен тип. Учените са убедени, че G-обектите са звезди, защото, докато газовата обвивка се разтегля по време на сближаването с черната дупка, наблюденията показват, че компонента в ядрото на обектите не се държи по подобен начин.

„Нещо друго поддържа обектите компактни и им позволява да оцеляват след близката среща с черната дупка“, пояснява водещият автор в изследването Ана Кируло от Калифорнийския университет. „Това е доказателство, че във вътрешността на G2 се намира звезда. Уникалният набор от данни, който екипът на проф. Гез събира в продължение на повече от 20 години, ни позволи да направим откритието“, добавя тя. И подчертава, че „вече разполагаме с популация от „G-обекти“, затова не става дума за обясняване на еднократно събитие като „G2“.

Орбитите на откритите досега обекти. Снимки: UCLA
Орбитите на шестте идентифицирани до момента G-обекти са такива, че са им необходими между 100 и 1000 години, за да завършат една обиколка около свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката ни.



При сближаването си към черната дупка през 2014 година, обектът G2 губи част от газовата си обвивка и е възможно, активността, която учените наблюдават през 2019 година, да е свързана с тази материя, която е достигнала накрая до Sagittarius A*.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...