1 януари 2020 г.


Нови 220 теракотени воини са открити по време на разкопки в гробницата на първия китайски император Цин Шъхуанди (259-210 г. пр.н.е.). Официалното съобщение за находката е публикувано от китайския портал „Сианван“.



През 2009 година китайски археолози започват трети етап от разкопки на монументалния погребален комплекс. От тогава насам учените проучват терен с площ от 400 квадратни метра. Открити са нови 220 керамични фигури на воини в цял ръст, 12 теракотени конски скулптури, както и голям брой оръжия, елементи от амуницията и други артефакти: арбалети, лъкове, колчани, върхове за стрели, мечове, ножници, бойни щитове, както и елементи от бойни колесници.



Сред новите находки е и златна фигура на камила, за която археолозите твърдят, че вероятно е най-старата от този вид, откривана в Китай досега.



Експертите смятат, че в гробницата все още се намират около 6000 статуи на воини и коне, които до момента не са разкрити.



Досега от Теракотената армия са разкрити повече от 8000 фигури на китайски воини и коне, изработени от глина в реален размер. Причудливата армия е създадена, за да служи на първия китайски император Цин Шихуанди в задгробния живот. Гробницата на човека, пръв обединил китайските племена под единна власт, се намира недалеч от град Сиан в централната част на Китай. Според историческите сведения, гробницата на Цин Шъхуанди е завършена през 210-209 г. пр.н.е.



Специалистите, изследвали теракотената армия, подчертават факта, че глинените фигури се различават не само по воинското облекло, но и по ръст и други характерни черти. Лицата на всички воини – стрелци, копиеносци, мечоносци и командирите им – са строго индивидуални и е много вероятно скулптурите, които са създавали теракотената армия, да са им предали портретно сходство с реалните модели.



Теракотената армия е открита през 1974 година от селяни, които прокопават артезиански кладенец. Разкопки се провеждат на три етапа – от 1978 до 1984 г., за кратко през 1985 и 1986 година и от 2009 година насам.


През 1987 година погребалният комплекс на първия китайски император става първият обект в Китай, който е включен в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...