21 ноември 2019 г.


В сайта на Сибирската катедра на Руската академия на науките се съобщава за нова интересна находка от пещерата Денисов. Археолозите са открили фигурка на пещерен лъв, издялана от бивна на мамут. Хищникът е представен като бягащ или готвещ се за скок. Съществува вероятност тя да е изработена от денисовски човек и това да се е случило преди 45 000 години. Според експертите, това е най-древната зооморфна скулптура от подобен тип, откривана до момента.

Денисовската пещера се намира в южен Сибир, в Алтайския край. Разположена е на брега на река, на полегат хълм, така че да се достигне до нея не е необходимо специално оборудване. Заради близостта ѝ до вода и удобния достъп, в продължение на хилядолетия тя е служила като убежище за древни хора и животни. През дългите хилядолетия пещерата периодично е обитавана от представители на отмрелите човешки видове – неандерталците и денисовския човек, а доста по-късно и от хора от съвременния вид.


Разкопки в пещерата се провеждат от 80-те години на ХХ век и продължават и до днес. Досега учените са разкрили 22 културни слоя. В единадесетия слой, който се е формирал преди 45-50 хиляди години, археолозите откриха фаланга от пръст на дете, живяло преди 48-50 хиляди години. Експертите успяват да извлекат ДНК от този фрагмент и след изследване е установено, че се касае за момиче от неизвестен дотогава човешки вид. Видът е наречен по името на пещерата и носи наименованието Денисовски човек. По-късно в същият 11-ти слой е открита най-древната игла, изработена от кост на птица, както и фрагменти от диадема, изработена от мамутска бивна, а в допълнение и парче хематит, което по форма наподобява молив. Като цяло, досега в пещерата Денисов са открити артефакти от камък, кости и зъби на животни и дори черупки от щраусово яйце.



Новата находка от 11-ти културен слой е фигурка на пещерен лъв, изработена от бивна на мамут. Дълга е 4,2 сантиметра, широка - 0,85 сантиметра и е с дебелина 1,1 сантиметра. Главата на лъва не е оцеляла, но по всичко личи, че артефактът е изобразявал бягащ или готвещ се за скок звяр. На дясната страна на фигурката учените са открили останки от червена охра. Вероятно оцветеното място е представяло рана, от която тече кръв; може би древният резбар е искал да покаже раненото по време на лов или в битка с друг звяр животно. Фигурката е декорирана и с орнамент от резки.


„Това е първото от този тип скулптурно изображение, откривано в териториите на Сибир, цяла Северна и Централна Азия и е първата зооморфна скулптура на такава голяма възраст. В историята на палеолита в Сибир са известни зооморфни фигурки, но на възраст те не са по-стари от 23-21 хиляди години. Засега точната възраст на новата находка не е установена, но тя се намира в стратграфски контекст, който по радиовъглеродно датиране, проведено в Оксфордския университет, и оптично стимулирана луминисценция, се оценява на около 45 000 години. Предстои да се уточни хронологията, но при всички случаи фигурката е на не по-малко от 30 000 години. Тоест, това е най-древният артефакт от такъв тип“, обяснява ръководителят на изследванията в Денисовската пещера Михаил Шунков от Института по археология и етнография към РАН.



Според Шунков, възможно е фигурката да е изработена от денисовски човек, но не е изключено древният резбар да е и от съвременния човешки вид. По това време представители на Homo sapiens вече се появяват на територията на Сибир.



Наскоро учените представиха и резултатите от друго изследване, според което в пещерата основно са обитавали големи хищници – пещерни хиени и вълци. Хората са я посещавали епизодично и са живели в нея за кратки периоди от време.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...