16 ноември 2019 г.

снимки: NASA
Вселената е толкова огромна, че е трудно да поддържаме усещанията си за мащаби. Много галактики, които науката с помощта на инструменти като космическия телескоп „Хъбъл“ вече е способна да „запечата“ и проучва, изглеждат относително сходни. Изображението, което гледате е добър пример за такова сходство: спираловидни ръкави, сияещо ярко ядро и хаотична смес от ярки петна, бележещи регионите, където се раждат нови звезди, редуващи се с тъмните региони, наситени с космически прах и газ.

На снимката телескопът „Хъбъл“ е уловил спиралната галактика NGC 772, която се вписва в общата „картина“ на Вселената и изглежда като десетки хиляди други галактики. Тя дори има много общо с нашата галактика – Млечния път.


Всяка от двете може „да се похвали“ с няколко спътника – по-малки галактики, които орбитират и са гравитационно свързани с галактиката-майка. Един от спиралните ръкави на NGC 772 е дори разкривен и нарушен от една от нейните спътникови галактики (NGC 770, която не се вижда в това изображение). Поради тази намеса, ръкавът изглежда удължен и асиметричен.



Но в същото време Млечния път и NGC 772 се различават по няколко основни характеристики. Първо, защото NGC 772 е своеобразна и е непресечена спирална галактика; това означава, че е донякъде странна по размери, форма и състав, както и че ѝ липсва централната полоса от звезди, каквато има в много галактики из Вселената, в това число и в Млечния път. Пресичащите полоси са съставени от междузвезден газ и звезди и се смята, че чрез тях се транспортира материя през галактическото ядро, което от своя страна захранва и поддържа протичането на различни процеси, като формирането на нови звезди.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...