25 ноември 2019 г.

Снимки: NASA/ESA
Някои галактики са по-близки „приятели“ от останалите. Повечето живеят собствен самостоятелен, живот в уединение, но други се приближават твърде много до някой съсед и това извежда „отношенията им“ на ново ниво.

На изображението е заснета галактиката NGC 6286, която е типичен пример за преминаването на друго ниво. До самата граница на снимката пък се намира партньорът в съседската двойка – галактиката NGC 6285. Тандемът е получил и класификацията Arp 293.

Взаимодействието между двете галактики е впечатляващо: взаимното гравитационно влияние, което си оказват, изтегля нишки от газ и потоци от прах, изкривява формите им и ги прави да изглеждат размазани и размити в нощното небе над главите ни – поне за наблюдателите от Земята нещата видимо са такива.


Космическият телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“ е заснел множество такива взаимодействащи си двойки галактики. Те може да са с причудливи, красиви или направо странни форми, които варират от подобие на музикални ноти до космически кораб, навлизащ в червеева дупка в научнофантастичен филм. Други приличат повече на букет от цъфтящи космически цветя и дори пингвин, който яростно защитава яйце.



Arp 293 се намира по посока на съзвездието Дракон. От тандема „близки съседи“ ни делят 250 милиона светлинни години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...