8 септември 2019 г.

Снимка: NASA/ESA
На изображението, заснето от космическия телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“, е галактиката-джудже UGC 685. Към този клас галактики се отнасят малки формирования, в които има далеч по-малко звезди, отколкото в нашия Млечен път, например.

Най-често галактиките-джуджета имат неправилна форма с мъглява структура и създават впечатлението за хаотичен рояк или облак от звезди. UGC 685 не е сред изключенията от това правило.

В каталозите галактиката е класифицирана като SAm-галактика – разред спирални непресечени галактики. Намира се на около 15 милиона светлинни години от Земята.

Данните за изображението са събрани в рамките на програмата LEGUS (Legacy ExtraGalactic UV Survey). Проектът е най-всеобхватното и с най-висока резолюция изследване в ултравиолетовия спектър на галактики с динамично звездообразуване във Вселената.


В рамките на програмата LEGUS са заснети 50 спирални галактики и галактики-джуджета от нашия космически „квартал“. Изображенията са направени с помощта на инструмента Wide Field Camera 3 на борда на телескопа „Хъбъл“. Изследването разделя отделните структури на тези галактики и позволява да се разглеждат отделните звезди, звездни купове, клъстерни групи и други видове звездни формирования в далечните галактики.



Образуването на нови звезди е с огромна роля във формирането на галактиката, в която това се случва. Учените подробно проучват такива цели, както с данните от новите наблюденията, така и с данните от архивите на „Хъбъл“. Това позволява в рамките на проекта LEGUS да се направят изводи за начините, по които се раждат нови звезди, как след това се групират и се развиват звездните купове. Не на последно място се събира информация и за това, как появата на нова звезда повлиява околното пространство и в крайна сметка, как звездите приключват своя жизнен цикъл.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...