7 септември 2019 г.

Снимки: Amt für Städtebau, Stadt Zürich
През 2017 година в Цюрих е открито погребение на келтска жена, починала около 200 г. пр.н.е. Оказва се, че през живота си тя изобщо не е полагала физически труд, но за сметка на това е консумирала много сладки храни. Възможно е тя да се е познавала със знатен воин, който е живял по същото време и е бил погребан на около 80 метра от нейния гроб, се казва в съобщение на Отдела по строителство на общината в Цюрих.

През III век пр.н.е. келтските племена населяват териториите на Централна и Западна Европа, в това число и на съвременна Швейцария. Племената им са управлявани от вождове, а в общностите се формира прослойка от привилегировани – военна аристокрация и друиди. Териториите, които населяват келтите, са богати на залежи от олово, калай, желязо, сребро и злато. Затова и основни стоки, които племената „експортират“ са оръжия и различни украшения. Келтските племена търгуват  и помежду си, но поддържат търговски връзки и със съседните им народности, в това число и с римляните.

Реконструкция на облеклото на мъжа и жената, открити в погребенията
Облеклото на келтите се състои от туники или ризи с дълги ръкави и дълги панталони, изработени от ленено платно или вълна. През зимата са носели наметала с качулки. За украшения са ползвали гривни, брошки и огърлици (торкви), изработени от злато, бронз, желязо или сребро.


През 2017 година, по време на строителни работи, в Цюрих е открито погребение на келтска жена. Археолозите откриват скелетни останки, но в не много добро състояние, както и множество артефакти: бронзови гривни, огърлица, изработена от кехлибар и сини и жълти стъклени мъниста, както и железни брошки, служили за закопчаване на дрехите. Първоначално погребението е датирано то 250-200 г. пр.н.е.



В продължение на две години антрополози и археолози провеждат детайлни изследвания на останките на жената и артефактите, с които е погребана. Сега учените публикуват съобщение за резултатите от проучванията.


Установено е, че жената е починала на възраст около 40 години. Полагала е много малко физически труд и, по всяка вероятност, е консумирала много сладка храна с високо съдържание на нишесте. По произход е от местните племена, като се предполага, че е родена в долината Лимат (долината край едноименната река, която тече през кантоните Цюрих и Ааргау). Погребана е на родна земя. Преди погребението жената е облечена в рокля от тънък вълнен плат и с наметало от овчи кожи. Изследователите са дали и по-точна датировка на погребението – приблизително 200 г. пр.н.е.



Останките на жената са открити на 80 метра от погребение на знатен келтски воин, което археолози намират още през 1903 година. Мъжът е погребан с меч, щит и копие. Тъй като погребението му е датирано приблизително от същия период, учените предполагат, че двамата – мъжът и жената – е възможно да са се познавали.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...