28 август 2019 г.


Посетители в зоопарк в китайската провинция Хънан са станали свидетели на необичаен „инцидент“. Някои от гостите на зоологическата градина са успели да заснемат на видео, как белораменен капуцин (Cebus capucinus) с камък успява да счупи стъклото на клетката, в която обитава.

Животното се справя с „предизвикателството“, но след като прави няколко опита. Резултатът от стореното стряска и самия виновник – маймунката рязко отскача назад, когато стъклото започва да се напуква, но после се връща и дори опипва преградата, за да провери какво е постигнала. Самата прозрачна стена не се натрошава съвсем, защото клетките в зоопарка са изградени със закалено стъкло, така че няма как питомците да избягат.

Служители от зоопарка разказват, че преди да започне да нанася удари по стъклото, капуцинът е заточил камъка и едва след това се е заел да изпробва какво ще се случи. Гледачите, които отговарят за сектора с примати отбелязват, че този капуцин демонстрира по-развит ум от събратята си – той единствен използва „инструменти“, за да чупи с тях орехите, които се дават за храна.



Маймуните от този вид отдавна са известни с по-развитите си способности да използват подобни сечива, но това не изключва вероятността, че при някои от тях всичко се случва по чиста случайност. Учените, обаче, са на мнение, че точно маймуните капуцини преди около три хиляди години са започнали да използват заострени камъни, за да облекчат усилията, които полагат при добиването на храна.



След инцидента работниците в парка са почистили от клетката на приматите всички камъни, за да се избегнат в бъдеще подобни инциденти и да пресекат опитите на приматите да трошат каквото им попадне. Стъклото на клетката, разбира се, вече е подменено.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...