23 август 2019 г.


По време на археологически разкопки в древния град Вичама е открита странен барелеф, изсечен върху каменна стена. Изображението представлява нещо като човекоподобна жаба, протягаща лапи към човешка глава. Първоначалните датировки сочат, че находката е на около 3800 години.

Учените изказват хипотезата, че изобразената на барелефа сцена представя „идването на водата“ вследствие на дъждовете, които местните жители са очаквали с нетърпение. В древната цивилизация, развила се в Андите, жабите са символизирали водата, която е позволявала да се поддържа живота в не много благоприятните климатични условия.

Разкопки на обекта Вичама се водят от 2007 година. Те са спомогнали да бъдат направени редица важни открития за цивилизацията Карал, която се смята за най-старата в Америка и е датирана приблизително от първото хилядолетие преди новата ера. Според учените, цивилизацията загадъчно изчезва около 1600 г.



Град Вичама се намира в провинция Уаура на територията на съвременно Перу. Разположен е на 150 километра северно от столицата Лима.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...