31 юли 2020 г.


При консумиращите редовно люти чушки се отчитат понижена памет и общо влошаване на когнитивните функции. До този извод са достигнали учени от Университета на Южна Австралия.

В продължение на 15 години учените са наблюдавали 4500 китайци на възраст над 55 години. Експертите са проследявали здравословното им състояние и промените в умствените им способности.

Резултатите от дългогодишното проучване сочат, че при онези, които дневно са консумирали повече от 50 грама лютив червен пипер или люти чушки, деменция се развива с почти двукратно по-ускорени темпове, отколкото при участниците в изследването, които не са наблягали на лютото. Освен това се оказва, че в рисковата група попадат и хората с по-стройни фигури, които се оказват по-чувствителни към лютите чушки, отколкото по-пълните хора.



Според официалните статистики, в световен мащаб от деменция страдат около 50 милиона души. Учените са на мнение, че най-добрата практика за борба с това заболяване е профилактиката и откриването на симптомите ѝ в начални етапи. С такава цел се разработва нови методики за предотвратяване на деменцията, както и технологии за ранното ѝ диагностициране.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...