8 юли 2020 г.

снимка: NASA
Изображението, заснето от космическия телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“, представя ярките „джобове“ на звездни ясли, които приличат на разцъфнали рози в спиралната галактика NGC 972.

Оранжево-розово-белите блясъци се пораждат от водорода, който реагира на ярките потоци интензивна светлина, излъчвана от близките новородени звезди. Светлите петна отчетливо се виждат, вплетени сред потоците от галактически прах.

За астрономите подобни знаци са от особено значение. Търсят ги, когато изучават галактиките, тъй като по образуването на млади звезди могат да получат важна информация – не само за темповете на формиране на нови светила в галактиката; по местоположението на регионите на раждане на звезди може да се научи историята, как тези огромни струпвания от космически газ и прах с течение на времето са се развили в галактики. Новите поколения звезди допринасят за – а от своя страна са и повлияни – от по-мащабни сили и фактори, които формират галактиките във Вселената: гравитацията, радиацията, материята и тъмната материя.



Откриването на NGC 972 е дело на Уилям Хершел, който я описва през 1784 година. При последвалите наблюдения и изследвания, астрономите са определили, че галактиката се намира на почти 70 милиона светлинни години от нас.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...