8 юли 2019 г.


По време на разкопки през 2017 година, археолози откриват в централната китайска провинция Хънан 42 гробници. Сега експертите съобщават, че след проучването на находките може да се твърди, че това е семеен „гробищен парк“ на род занаятчии. Гробниците са от бронзовата епоха и възрастта им се оценява на около 3000 години.



Комплексът от семейни гробници е първият за Китай, за който е установено, че е принадлежал на род занаятчии от времето на династията Шан (1600 – 1046 г. пр.н.е.), обяснява Хъ Юлян, археолог от Китайската Академия за социални науки.



42-те гробници са открити през месец август 2015 година по време на разкопки на руини на работилница за бронзови изделия. Ритуалните съдове и сечива, изработвани на това място, са били предназначени за обредните дейности, извършвани от родовете, владели околните селища преди три хилядолетия. Същинското разкриване на комплекса от семейни гробници е подготвяно в продължение на две години и е проведено през 2017 година.



По време на разкопките са открити инструменти и керамични калъпи за отливане на бронзовите изделия. Намерени са още ножове, изработени от мед, както и множество полиращи каменни инструменти.



Находките от семейните гробници дават на изследователите уникалната възможност да проучат техниките, използвани за обработката на бронз по онова време. Освен това, новата информация ще помогне да се изясни ролята и мястото в социалната йерархия на занаятчиите, занимавали се с обработката на бронз през епохата на династията Шан.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...